top of page

Over mijn persoon

Bewegen zoals een bamboestengel, was een van de eerste lessen die mijn yoga leraar mij zo'n 20 jaar geleden leerde. Hij bedoelde daarmee dat hoewel bamboe een duidelijke vorm, kracht en begrenzing heeft, de stengel heel wendbaar is. Bamboe beweegt mee tot waar je niet zou verwachten. De reikwijdte en flexibiliteit van de bamboe, is net als het menselijk lichaam en de geest. We kunnen bewegen tot waar we kunnen komen, en dat is net als bamboe, veel verder dan het op het eerste gezicht lijkt. Ik vond het maar gek destijds, maar inmiddels weet ik dat het zo is. 

Tijdens mijn rechtenstudie ben ik als eerst begonnen met Tai Chi en daarna Yoga. Het bleek een logische stap voor iemand die de wereld en de mens probeert te begrijpen. Waar het recht ons een kader biedt van rechtsregels, theorieën en filosofieën om de samenleving als in een geheel een kader te geven om goed te functioneren,  beleefde ik de Aziatische bewegingsleer als precies andersom; de plek van waaruit de mens zichzelf leert kennen en ontdekken in die grote wereld vol grote begrippen.

Mijn innerlijke drang tot het willen ervaren van deze opvattingen en ideeën heeft mij na yoga tot verdieping in de Boeddhistische wijsheid en meditatie gebracht. Ik heb uiteindelijk een jaar in Azië doorgebracht, Thailand, China, Cambodja en India om dit meer vanuit de cultuur te onderzoeken. In India heb ik een half jaar gewoond in Dharamsala, de woonplaats van de Dalai Lama. Het was een voorrecht dit te kunnen meemaken. De Engelse taal wordt er goed gesproken en zodoende bevond ik mij op een locatie waar ik mijzelf echt goed heb kunnen onderdompelen in Tibetaans Boeddhistische wijsheid terwijl ik daarnaast ook de Indiase en Tibetaanse cultuur kon ontdekken.

Tijdens mijn zwangerschap heb ik bekkeninstabiliteit gekregen. Dit is door mijn bevalling in ernst toegenomen. Ik heb moeite met staan, zitten en lopen. Mijn leven is daardoor sterk veranderd en voortdurend gericht op mijn gezondheid en welzijn: balanceren tussen wat ik kan en wat niet, voor hoelang en hoe dan te realiseren. Een tak van sport waar ik liever niet mee had hoeven worstelen, maar wat mij desondanks ook verrijkt heeft en veel leert over de mijzelf, mensen en de werking van ons lichaam, geest en de interactie met de omgeving. Het is misschien geen verblijf in Azië maar soms voelt het wel zo. Het leven met deze lichamelijke problematiek is een andere wereld waar ik veel ontdek en ontdekt heb.       

Van het Boeddhisme heb ik in dat kader de uitstap naar Kundalini yoga gemaakt, omdat Kundalini yoga sterk met het lichaam en de geest speelt. 

Waar Boeddhisme de geest kalmeert, relativeert en een min of meer antwoord geeft op 'grote' levensvragen, jaagt Kundalini yoga de mens op persoonlijk vlak aan. Deze vorm van yoga biedt ruimte aan mensen met een vlammende passie om zichzelf vanuit allerlei hoeken te bezien en vooral te ervaren. De mens van vlees en bloed met al zijn wensen, verlangens, emoties en lichamelijke beperkingen wordt opengegooid om vollop te beleven. Kundalini yoga is speels en intens en het vereist een drempel waar je over moet durven stappen. Het werkt met de ademhaling, stemgebruik, organen, zenuwstelsel en beweging. In de omgeving van een filosofische spirituele setting word je op scherp gezet om met jezelf aan de slag te gaan.  

Het duurde niet lang voordat ik een teacher training volgde van Guru Singh via Kundalini University en in samenwerking gegeven met Brett Larkin van Uplifted Yoga. Het was een bijzondere ervaring om deel uit te maken van een internationale groep yogi's met uiteenlopende achtergrond en interesses tijdens de coronaperiode. Er was ruimte voor een online community en accreditatie van de Yoga Allience de kwaliteit en voortgang waarborg.   

Omdat Kundalini Yoga sterk gericht is op het ervaren van het lichaam, de ademhaling en het samenspel van lichaam en geest ben ik mij verder gaan verdiepen in leefstijlcoaching. Dit klinkt misschien als een omgekeerde wereld, maar ik leg je het graag een keer uit onder het genot van een een goed kop koffie!

Zo heb ik eerst de moocs en daarmee professionele certificaten van Wageningen Universiteit gehaald voor wat betreft 'Nutrition and Health, Nutrition and Disease' en the Human Microbiome.  

Daarna heb ik de opleiding Health and Wellness coaching gevolgd bij A Wellness Revolution te Amsterdam, zodat ik mij ook bij de beroepsvereniging voor leefstijlcoaching kan inschrijven.  Deze opleiding brengt leefstijlcoaching in de vorm van de 'body mind spirit driehoek'. Health and Wellness coaching is een meer Amerikaans begrip in de gezondheidszorg en voor de liefhebber raad ik aan Cathleen Beerkens eens online op te zoeken. Zij is de oprichter van deze opleiding. 

Om beide passies samen te brengen heb ik bij de LIVP de opleiding extern vertrouwenspersoon gevolgd om zo gezondheid, gedrag en rechten samen te brengen. Zo is mijn persoonlijke leercirkel behoorlijk rond, zij het niet uitgeput, want er is zoveel meer wat ik zou willen leren.

De vertrouwenspersoon is het snijdpunt waar de liefde voor recht, de liefde voor de persoonlijke ontwikkeling ontmoet. Een gebied waar juist daarom zoveel uitdaging is te vinden. We willen allemaal blij en gelukkig zijn, maar helaas loopt het soms anders.  De mens met al zijn complexe facetten is in de kern ook maar gewoon een aapje en zo zitten we allen dan ook samen op onze eigen apenrots. 

profiel yoga.jpg
 • Landelijk instituut Vertrouwenspersonen (LIVP) 2023 Bijscholing Werken met Humor; provocatief coachen. 

 • Landelijk instituut Vertrouwenspersonen (LIVP) 2022 opleiding Vertrouwenspersoon. Gecertificeerd en geregistreerd bij LVV

 • A Wellness Revolution Amsterdam 2022:   Health and Wellnesscoaching; Holisitische benadering van reguliere leefstijlcoaching waarbij, voeding, bewegen, slaap en stress worden benaderd vanuit de ‘body, mind and spirit’ eenheid. Geaccrediteerd door BLCN en KABIZ.

 • WageningenX (online cursusaanbod (MOOC) Wageningen Universiteit via platform EDX) 2020:

 • Professional Certificate Food, Nutrition and Health. ( Macronutrients and Micronutrients)

 • Professional Certificate Food, Nutrition and Disease. (Nutrition and Cancer, Nutrition and Heart Disease and Diabetes)

 • Certificate The Human Microbiome.]

 • Kundalini University – Uplifting Yoga 2021
  200 RYT Yoga Allience geacrediteerde teachertraining met Guru Singh en Brett Larkin, Vorm Kundalini Yoga.

 • Master Nederlands Recht (Strafrecht) RUG 2005

 • Master Journalistiek ( Radio en TV) RUG 2009

bottom of page