
Gezond & Welzijncoaching
​
Gezondheid & welzijn gaat over het respecteren van grenzen in de breedste zin.
​
​
Leefstijlcoaching is vandaag de dag helemaal in! Hoe dat komt? Nog maar 25 jaar geleden is de link tussen leefstijl en ernstige ziekten als kanker, hart- en vaatziekten en diabetes onomstotelijk bewezen. Met dit bewijs in handen heeft o.a. Wageningen Universiteit zich hard gemaakt om de overheid en verzekeraars ervan te overtuigen dat preventie van ziekte door gezonde leefstijl zich op alle fronten terugbetaald. Sinds 2019 zijn er daarom enkele zogenoemde GLI, (gecombineerde leefstijlinterventie) programma's vergoed vanuit de basisverzekering. Om hiervoor in aanmerking te komen zijn strenge eisen. De huisarts kan je doorverwijzen mits je een body mass index (BMI) boven de 30 hebt. (In welk geval je aan de chronische ziekte Obesitas lijdt. ) Ook als je overgewicht hebt, (BMI groter dan 25) én daarnaast verhoogd risico loopt op leefstijl gerelateerde ziektes als bijv. diabetes kan je doorverwezen worden naar één van deze specifieke programma's. Alleen deze programma's komen voor vergoeding in aanmerking onder doorverwijzing omdat zij bewezen effectief zijn. De periode duurt 2 jaar. Het RIVM monitort en publiceert in juni '23 de volgende cijfers;
​
Deelnemers 2022 73.000.
Resultaten 2022 vergelijkbaar met andere jaren. Gemiddeld startgewicht man 119 kg. en vrouw 104 kg. 3,5 % gewichtsverlies na gemiddeld 9 maanden. 26% stopt in het 1e jaar. 35 % stopt in het 2e jaar. (61%) Redenen; gebrek aan tijd en motivatie.
​
Hoewel de programma's niet slecht te noemen zijn, laten de resultaten zien hoe moeilijk het is om in dit stadium van hoge gezondheidsrisico's alsnog het roer om te gooien.
​
Mijn boodschap; Investeer meer vroegtijdig zelf in je gezondheid! Volg het tempo van de wetenschap en kies voor een meer holistische benadering.
​
Gezondheid - en welzijnscoaches werken met cliënten om hun gezondheid, vitaliteit en gevoel van welzijn te verbeteren vanuit een meer holistisch perspectief. Een coaching traject duurt in de basis slechts 3 maanden en nooit langer dan 6 maanden. Samen kijken we naar jouw doelen en onderzoeken we welke gedragsveranderingen voor jou werken om die te bereiken. Dit alles is gericht om je gezondheid te verbeteren en ziekten te voorkomen, maar vooral ook bedoeld om je gevoel van welzijn te verbeteren. Simpel gezegd: als je merkbaar lekkerder in je vel zit zal je positieve gedragsverandering ook blijvend zijn. Gezond- en welzijnscoaching draait er om hoe prettig je je leven ervaart. Of je jezelf gelukkig zou noemen? Op welke vlakken je graag verandering zou willen zien. Heb je een gevoel van zingeving in je leven? Voel je je verbonden met anderen in je leven? Dit omdat we uitgaan van bioindividualiteit. Ieder mens is anders en het leefpatroon is ingebed in een totaalbeeld van de DNA opmaak, leefstijl en leefomgeving. Denk aan de term 'comfortfood' bijvoorbeeld. Op welke wijze speelt je leefstijl een rol in je gevoel van welzijn?
​
Leefstijl gerelateerde ziekten omvat óók mentale gezondheidsklachten.
​
We hebben het vaak over epidemische ziekten gerelateerd aan gewicht en dat is jammer. Veel mensen lijden aan psychische klachten die op zichzelf ook niet los staan van de leefstijl, leefomgeving of levensgebeurtenissen. Zo wijst het Trimbos Instituut voor een derde van werk gerelateerd ziekteverzuim de werkstress als belangrijkste oorzaak aan. Dit is zo zonde, omdat veel problemen die tot een burn-out leiden, kunnen worden opgelost in de eerste 6 weken na het ontstaan ervan. Daarna neemt de kans op succesvol herstel alleen maar in een hoog tempo af. Mensen die lijden aan werkstress eten, drinken slapen en bewegen anders. Voel je je dus niet lekker in je vel zitten, dan is ook Gezond en Welzijnscoaching voor jou geschikt.
​
Let wel; Gezond- en welzijnscoaches zijn geen therapeuten. Wij behandelen geen mentale aandoeningen en ziektes. Bij een vermoeden van onderliggende problematiek tijdens een coaching traject verzoeken we cliënten met de huisarts contact op te nemen. Gezond en welzijnscoaching richt zich op preventie en niet op genezing van ziekten.
​
​
Omdat lichaam en geest samenwerken en elkaar versterken of verzwakken wordt er dus niet alleen naar de vier pijlers voeding, bewegen, slaap en stress gekeken, maar deze pijlers worden onderzocht in relatie tot je algehele gevoel van welzijn.
​
Wie zijn gedrag wil veranderen, gaat bij gezond en welzijnscoaching dus op avontuur in zijn innerlijke belevingswereld. Ik help je ontrafelen waar de 'aardse zaken' als voeding, bewegen, slaap en stress, jouw leven beïnvloeden en topics als geluk en zingeving raken.
​
​
Bonus: voor de liefhebber werkwijze vanuit Kundalini yoga traditie
Omdat ik opgeleid ben tot Kundalini yogadocent vind ik het erg leuk om wat kundalini yoga kennis in de mix te doen voor diegene die er interesse in heeft. Het hoeft dus niet, maar kan als je er zin in hebt. Dit betekent dat ik je dan kundalini krya's kan leren en meegeven om thuis mee te oefenen en experimenteren. Deze ervaringen kunnen in de coaching besproken worden. Kundalini Krya's bevatten reeksen van yoga poses of ademhalingsoefeningen, stemgebruik en meditaties. Afhankelijk van het onderwerp waar je mee bezig bent kun je middels een krya in je innerlijke belevingswereld aan de slag. Het is ook aanbevolen om tijdens de krya op te schrijven wat in je opkomt. Zo ontdek je tijdens de yoga hoe je daadwerkelijk over een onderwerp voelt of nadenkt. Kundalini yoga is erg dynamisch en je hebt er net even een extra beetje lef voor nodig. Je hoeft er niet lenig voor te zijn. Je moet er alleen klaar voor zijn om op een stevige expeditie te gaan.
​
Ik hoor graag van je!
​
​
​
Lisette