over
leefstijlcoaching
Waarom leefstijl interventie?
Leefstijlcoaching is vandaag de dag hot topic! Hoe dat komt? Nog maar 25 jaar geleden is de link tussen leefstijl en ernstige ziekten als kanker, hart- en vaatziekten en diabetes onomstotelijk bewezen. Met dit bewijs in handen heeft o.a. Wageningen Universiteit zich hard gemaakt om de overheid en verzekeraars ervan te overtuigen dat preventie van ziekte door gezonde leefstijl zich op alle fronten terugbetaald. Sinds 2019 zijn er daarom enkele zogenoemde GLI, (gecombineerde leefstijlinterventie) programma's vergoed vanuit de basisverzekering. Om hiervoor in aanmerking te komen zijn strenge eisen. De huisarts kan je doorverwijzen mits je een body mass index (BMI) boven de 30 hebt. (In welk geval je aan de chronische ziekte Obesitas lijdt. ) Ook als je overgewicht hebt, (BMI groter dan 25) én daarnaast verhoogd risico loopt op leefstijl gerelateerde ziektes als bijv. diabetes kan je doorverwezen worden naar één van deze specifieke programma's. Alleen deze programma's komen voor vergoeding in aanmerking onder doorverwijzing omdat zij bewezen effectief zijn. De periode duurt 2 jaar. Het RIVM monitort en publiceert in juni '23 de volgende cijfers;
Deelnemers 2022 73.000.
Resultaten 2022 vergelijkbaar met andere jaren. Gemiddeld startgewicht man 119 kg. en vrouw 104 kg. Winst 3,5 % gewichtsverlies na gemiddeld 9 maanden. Afronding programma 26% stopt in het 1e jaar en 35 % stopt in het 2e jaar. (61%) Redenen; gebrek aan tijd en motivatie.
Hoewel de programma's niet slecht zijn, laten de resultaten zien hoe moeilijk het is om in dit stadium van hoge gezondheidsrisico's alsnog het roer om te gooien. Wacht niet op een doorverwijzing en neem zelf de verantwoordelijkheid al op.
Gezond- en welzijnscoaching en het verschil met reguliere leefstijlcoaching:
De verschillen tussen vergoedde leefstijlinterventie en gezond- en welzijnscoaching zijn o.a.
1. een persoonlijk proces is en niet in een groep
2. jouw gehele leefstijl en levenswijze doorgelicht wordt
3. het doel is dat je algehele welbevinden voorop staat.
4. het gaat niet over kilo's maar over gezonder voelen.
5. evt. persoonlijke aanpassingen in voeding en geen algemeen dieet, beweegschema etc.
6. kennis van reguliere, complementaire en alternatieve zorgopties waar je naar doorverwezen kan worden.
7. het traject hoort een meerwaarde te zijn voor je leven; coaching hoort plezierig, inspirerend, ontdekkend te zijn.
Mijn opleiding is BLCN geaccrediteerd. Dit betekent dat ik mij zou kunnen registreren om vervolgens één van de programma's aan te kunnen bieden die door de verzekering vergoed wordt. Ik heb er voor gekozen dit niet te doen. Ik werk namelijk liever 1 op 1 en niet in groepen. Ik vind het belangrijk dat het kortdurende trajecten zijn van 3 tot maximaal 6 maanden. Vooropgesteld is dat een cliënt uiterlijk na deze 6 maanden zijn specifieke probleem heeft aangepakt. De aangebonden programma's vanuit de verzekering zijn 12-24 maanden.
Missie
Of je nu voor verzekerde leefstijlcoaching kiest of je
pad volgt bij mij of een andere vorm van gezondheidscoaching. Maak het je missie om elke dag voor je gezond en welzijn te werken.
Gezond leven maakt een gelukkiger leven
Visie
Je bent niet net zo gezond als je lichaamsgewicht. Je bent zo gezond als je je voelt. Waar de ene persoon lijdt aan overgewicht, lijdt de ander aan ondergewicht.
Staar je daarom niet blind op wat je niet bent, vier wat je wel bent. Kies voor jouw eigen gezonde levenspad en beperk gezondheidsrisico's door je eigen lichaam te respecteren.